Wat is BIM?
Als professional in de bouwwereld hebt u ongetwijfeld de term BIM wel eens langs horen komen. BIM is een afkorting die staat voor Bouwwerk Informatie Model (of Modelling), terwijl ook vaak de Engelse term Building Information Model wordt gebruikt. Het concept is beslist revolutionair te noemen. Door gebruik te maken van een digitaal bestand met daarin alle relevante informatie van een bouwproject. Deze bestanden (IFC’s) zijn speciaal ontwikkeld om in een 3D-model een glashelder overzicht van het project te geven. Doordat de bestanden gedeeld kunnen worden met alle betrokken partijen kan er voor de beste bouwtechnische oplossingen gekozen worden die ook nog eens in het model gesimuleerd kunnen worden. U herkent constructie- of ontwerpfouten al voor ze gemaakt worden! Had u vroeger met 2D-tekeningen te maken, BIM Choice zet samen met u de stap naar een 3D-oplossing!
Voordelen en nadelen van BIM
De voordelen van werken met BIM zijn vrij duidelijk. Alle informatie is door gebruik te maken van IFC’s op elk gewenst moment door de medewerkers volledig uit te lezen. Informatie kan dus snel gedeeld worden en blijft altijd beschikbaar. Het hele spectrum wordt bedient, wat dus betekent dat installateurs, constructeurs en aannemers altijd precies op de hoogte zijn van de mogelijkheid om een lastige knoop in het proces door te kunnen hakken. Door de duidelijke communicatie is direct duidelijk wie wat doet, wanneer diegene het doet en op welke manier. Ook niet onbelangrijk: de gevolgen die een handeling heeft, zowel voor de bouw zelf als voor het financiële plaatje zijn direct duidelijk.
De BIM-Manager kan al deze gegevens eenvoudig doorkoppelen naar de gebruikte software, en ook de opdrachtgever kan op deze manier perfect op de hoogte gehouden worden. Een nadeel van overstappen naar BIM is dat er flexibiliteit van de medewerkers wordt verwacht aangezien bepaalde procedures aan het systeem moeten worden aangepast. Uiteraard brengt een volledige implementatie van een BIM-structuur ook een behoorlijk kostenplaatje met zich mee.
Daarom BIM!
Wat ons betreft wegen de voordelen van een BIM-implementatie in uw bedrijf met gemak op tegen de nadelen. Niet alleen zal u veel (tijds)efficiënter te werk kunnen gaan, de opdrachtgever kan ook beter een duidelijker op de hoogte gehouden worden van de voortgang van een project. Dit komt het vertrouwen dat een opdrachtgever in uw bedrijf heeft ten goede. Een ander voordeel van het gebruik van BIM is dat dit gegeven voor diverse opdrachtgevers een trigger is om met uw onderneming in zee te gaan. BIM wordt als concept steeds bekender, en het is absoluut een pre wanneer u in uw advertenties en klantencontacten kunt aangeven dat u bekend bent met BIM, en deze procedures zelf gebruikt in uw manier van werken. Uiteraard wordt u op het moment dat u met BIM gaat werken stap voor stap geïnstrueerd door BIM Choice.
Bij het eerste project zal onze invloed nog behoorlijk groot zijn, op het moment dat u het systeem zelf onder de knie hebt nemen we wat meer afstand. Dat neemt vanzelfsprekend niet weg dat u ons op elk moment om advies of bijstand kunt vragen. Of er nu een onduidelijkheid ontstaat waarbij u even op weg moet worden geholpen, of u krijgt het ineens zo druk met nieuwe opdrachten dat u wel wat extra mankracht kan gebruiken voor het ontwerpen van de 3D-modellen, BIM Choice staat voor u klaar.
BIM in communicatie
Een van de allergrootste voordelen van BIM is het feit dat de communicatie tussen de verschillende personen in het ontwerp- en bouwproces spectaculair wordt vereenvoudigd. Wanneer er in een bouwproces fouten worden gemaakt komt dit vaak omdat informatie over teveel schijven moet voordat het de juiste personen bereikt. Hoe langer het duurt voordat informatie bij een betrokken medewerker is beland, hoe groter de kans op “ruis op de lijn”.
Wanneer u in uw organisatie gebruik maakt van BIM worden communicatieproblemen opgelost doordat alle informatie op een correcte en heldere manier kan worden uitgewisseld. Ten eerste omdat de 3D-modellen in de IFC’s bijzonder helder en duidelijk zijn, ten tweede omdat eventuele aanpassingen altijd direct door worden gevoerd in alle modellen. Dit is een heel verschil met de manier waarop eerder gewerkt werd. Er is namelijk nooit meer sprake van dubbele tekeningen. Alle informatie zit gewoon in één systeem. Doordat met BIM het hele bouwproces wordt gevisualiseerd is het ook nog eens zo dat het eenvoudiger wordt om ‘feeling’ te krijgen met een ontwerp.
Is BIM geschikt voor kleinere bouwondernemingen?
Wat we bij BIM Choice vaak merken is dat bouwondernemers van kleinere bouwbedrijven zeer geïnteresseerd zijn in BIM. Tegelijkertijd gaat men er echter van uit dat ‘bimmen’ een manier van werken is die alleen geschikt is voor de zeer grote bouwbedrijven met bijna onbeperkte financiële mogelijkheden. Om een geavanceerd systeem als BIM te kunnen integreren moet er tijd, geld en kennis in het proces worden gestopt die bij kleinere bouwondernemingen vaak niet aanwezig is. Deze gedachtegang is logisch, maar hij klopt niet!
Bij BIM Choice bewijzen we graag dat BIM juist voor de wat kleinere bouwonderneming zeer interessant kan zijn. Wij laten zien dat werken met BIM op een kostenefficiënte manier kan gebeuren zodat het financieel aantrekkelijk is om over te stappen op deze manier van werken. Hoe dat kan? Heel simpel: wij hebben alle beschikbare software paraat om een project perfect in 3D uit te kunnen werken. Sterker nog, de tijd die we bij BIM Choice kwijt zijn aan het maken van het model is vergelijkbaar met het aantal manuren dat u zelf kwijt bent wanneer u zelf, of één van uw medewerkers, hetzelfde in 2D tekent en calculeert.
BIM voor opdrachtgevers
Wanneer de bouw is afgerond lijken de grootste kosten achter de rug te zijn. Niets is minder waar: de komende fase, de beheerfase, is de meest kostbare fase. De keuzes die gemaakt zijn tijdens ontwerp en realisatie zullen hier getest worden en de uitkomsten zijn allesbeslissend: heeft de opdrachtgever waar voor zijn geld gekregen?
Omdat de beheerfase op financieel vlak zo belangrijk is lijkt het logisch dat de opdrachtgever extra aandacht besteedt aan de mogelijkheid tot besparen. Die besparing is te realiseren door de beheerfase professioneel te benaderen. Vreemd genoeg gebeurt dit vaak niet: men gaat eerder voor de vijf tot tien procent besparing in de eerste twee fases, dan voor de tien tot twintig procent besparing die in de beheerfase bereikt kan worden.
Wat is de toegevoegde waarde van BIM op het gebied van het informatiemanagement van de bouwwerken voor u als gebouweigenaar?
De overgang naar een BIM-beheer omgeving is groot, maar er zijn veel voordelen. Alle stappen hoeven gelukkig niet in een keer gedaan te worden. U kunt rustig naar een nieuwe situatie toe groeien. Uiteindelijk ontstaat een totaal geüpdatete portfolio van het huidige bouwwerk.
Dit portfolio is te vergelijken met het onderhoudsboekje van een auto. Hierin staat wanneer onderhoud is gedaan en wanneer het volgende moment van onderhoud is. Gecombineerd met de ICT mogelijkheden geeft dit een ideaalplaatje voor de beheersituatie. BIM in beheer lijkt voor gebouweigenaren dus ideaal en de ervaring leert dat dit ook echt het geval is. Er moet echter wel een investering voor worden gedaan: een financiële investering en een kennisinvestering. Ook kan het in het overgangsproces voorkomen dat er (nog) met twee databases wordt gewerkt. In eerste instantie kan dit wat dubbel werk opleveren
“BIM in beheer biedt kwaliteitsborging van de informatie, continuïteit van de onderhoudsprocessen en beschikbaarheid van actuele gegevens.”